przejdź do treści wpisy

Sernik

Składniki:

  • 70 ml śmietany kremówki 36%
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
  • 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 200 g masła
  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
  2. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
  3. W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.

 

 

images

admin kategoria: Sernik dnia 18 Kwiecień 2016 » 0 komentarzy
Twoja odpowiedź:


wymagane


wymagany, (będzie ukryty)



Możesz używać następujące tagi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze